Je hebt misschien wel eens gehoord van WordPress. WordPress is in principe een geprogrammeerd systeem dat bedoeld is om websites en webshops te bouwen, maar ook te onderhouden. Het wordt ook wel een CMS content management systeem genoemd. Wanneer je een website gaat bouwen, maar hiermee alle kanten op wilt kunnen, dan is het belangrijk dat je gebruik maakt van een systeem dat veel mogelijkheden biedt. Dit systeem is dan ook zeer uitgebreid. Je kunt kiezen uit talloze thema’s, maar voor specifieke functionaliteiten die je wilt kun je bijvoorbeeld ook gebruik maken van plugins. Verder kan een programmeur die over de juiste kennis beschikt ook het één en ander coderen.
Hoe werkt het?
Wanneer je hiermee een website of webshop gaat bouwen dan kun je vanaf 0 beginnen. Zo kies je bijvoorbeeld een thema uit dat je mooi vindt. Er zijn gratis standaard thema’s beschikbaar, maar er zijn ook thema’s die geld kosten. Ook kun je ervoor kiezen om een thema volledig op maat te laten ontwikkelen. Nadat je het thema hebt gekozen of laten ontwikkelen, hoef je hier uiteraard niet aan vast te zitten. Het is niet een template die meteen bepaalt hoe je website eruit zal komen te zien. Wel kan het thema in grote lijnen invloed hebben op het design van je website. Nadat je je thema hebt gekozen ga je de website natuurlijk naar je eigen smaak maken. Vaak is dit niet even makkelijk. Met name omdat het systeem zeer uitgebreid is, kan het als je niet over de juiste kennis en ervaring beschikt nog best een lastige opgave zijn.
Website naar je eigen wens maken
De vraag bij velen is eigenlijk hoe je de website na het kiezen van je thema naar eigen wens kunt maken. Natuurlijk doe je dit allereerst door alle pagina’s aan te maken. Aan de pagina’s voeg je de content toe die voor jou belangrijk en nodig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan teksten, foto’s en video’s. Het systeem biedt tevens de mogelijkheid om dingen die je niet mooi vind op een bepaalde plek te verplaatsen. Wel is niet alles meteen mogelijk in het systeem zelf. Het is een geprogrammeerds systeem waardoor je zelf niet de volledige website hoeft te programmeren en coderen, maar voor bepaalde wensen die je hebt bestaat de mogelijkheid dat er wel gecodeerd en geprogrammeerd moet worden. Als dit niet voor het design van de website nodig is, dan is de kans groot dat het wel voor de “achterkant” van de website nodig is. Bijvoorbeeld als je op je website een contactformulier, een offerte aanvraag mogelijkheid of een andere functionaliteit wilt.
Wat zijn de voordelen van WordPress?
Het programma is erg uitgebreid en dit is op zich natuurlijk al een voordeel. Een nog groter voordeel is eigenlijk dat je je website of webshop zo uitgebreid kunt maken als je wilt, maar dat je voor heel veel dingen niet meteen hoeft te coderen. Verder is het systeem SEO vriendelijk. Dit houdt in dat je SEO optimalisatie op je website kunt toepassen zonder problemen en dat je hiermee jouw website of webshop hoger in de zoekmachines kunt krijgen. Ook bevat het programma zoals gezegd veel gratis plugins. Plugins maken bepaalde functionaliteiten mogelijk. Ook dit zorgt er dus voor dat je voor bepaalde wensen die je eventueel hebt niet hoeft te coderen. Dat veel plugins gratis zijn is natuurlijk ook mooi meegenomen. Tot slot is het een erg veilig en betrouwbaar programma om je website mee te maken of laten maken.
Een webshop bouwen met WordPress
Wanneer je een webshop wilt laten maken dan kan je hiervoor gebruik maken van WooCommerce. WooCommerce is een plugin voor WordPress.
Ps; lees ook eens wat onze SEO specialisten voor je kunnen betekenen.