Breadcrumbs: lees hier alles over breadcrumbs en de waarde

Vraag nu tijdelijk een gratis quickscan aan t.w.v. €139,-

Bekijk
Gratis SEO scan aanvragen
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Breadcrumbs voor SEO

Kruimels op je website?

De term ‘breadcrumbs’, oftewel broodkruimels, gaat hier niet over de broodkruimels die je na je ontbijt op je bord vindt. In dit geval benoemt de term ‘de navigatieweg die je bezoekers afleggen op je website’. Door middel van breadcrumbs weten je bezoekers waar ze zich op je website bevinden en hoe ze daar geraakt zijn. Het begrip is afkomstig uit het verhaal van Hans en Grietje, waarbij het duo broodkruimels strooide om de weg terug te vinden. In de context van marketing gaat dit dus over de weg van de ene naar de andere pagina, het pad van categorie naar categorie.

Breadcrumbs

Een overzichtelijke website

Een goede website is overzichtelijk opgebouwd. Voor gebruikers is het erg frustrerend als ze op een website terecht komen en zich niet kunnen situeren. Ze zijn misschien op zoek naar een bepaalde categorie en kunnen die niet terugvinden. Denk daarom na over een logische structuur en probeer die structuur te visualiseren. Verplaats je in een gebruiker die voor het eerst op je website komt: is het duidelijk hoe je moet navigeren, om bijvoorbeeld op de verkooppagina te geraken?

Breadcrumbs voor je klanten

Om je klanten te helpen om zich te situeren, zijn er verschillende mogelijkheden. Een van de meest gebruikte is om bovenaan op je website het ‘pad’ te laten zien dat de gebruiker gevolgd heeft.

voorbeeld: Website (homepage) -> Website building -> SEO

breadcrumps voor seo

Een andere manier is om in je navigatiebalk de woorden vetgedrukt te zetten van de pagina waarop je gebruiker zich bevindt. Aanvullend kan je zorgen voor een transparante URL, waarin je de opbouw van de pagina weerspiegelt.

voorbeeld: www.website.nl/Website-building/SEO.

Het is mogelijk om verschillende manieren te combineren, zolang de duidelijkheid naar de gebruiker toe voorop staat.

Breadcrumbs voor SEO

Breadcrumbs zijn belangrijk voor de bezoekers van je website, maar ook voor zoekmachines. Een heldere structuur met duidelijke tags helpt je namelijk om hoger te ranken in zoekresultaten. Duidelijke titels geven aan je pagina’s en de pagina’s linken aan elkaar, zijn hier van groot belang.

Via breadcrumbs worden meerdere pagina’s met elkaar gelinkt, waardoor bezoekers vaker klikken op je homepage of andere pagina’s. Zoekmachines registreren dan een verhoogd aantal clicks, waardoor je stijgt in de ranking.

Valkuilen van breadcrumbs

Het gebruik van breadcrumbs voor SEO optimalisatie is belangrijk, maar er zijn ook een aantal valkuilen. Als je bijvoorbeeld per ongeluk onvolledige breadcrumbs gebruikt, wordt je pagina onlogisch. Zowel je bezoekers als Google zullen hierover struikelen.

Daarnaast is het verleidelijk om te denken dat je dan maar talloze keren moet verwijzen naar de verschillende pagina’s. Dat zet je echter beter uit je hoofd. Eén duidelijke verwijzing is waardevoller dan tien verschillende die verspreid staan op je pagina. Dit laatste zorgt namelijk voor verwarring.

Ten slotte heb je misschien de neiging om naar je homepage te verwijzen met de naam ‘homepage’ of ‘home’. Je kiest er echter beter voor om de naam van je website te gebruiken als verwijzing.

Conclusie: breadcrumbs voor een hogere ranking

Het is belangrijk om je website vanaf het begin duidelijk op te bouwen. Zorg ervoor dat je pagina’s op een logische wijze met elkaar verbonden zijn en visualiseer de verschillende niveaus voor je bezoekers. Visualiseer het pad dat ze volgen om van pagina naar pagina te navigeren. Doe dit door middel van breadcrumbs, zodat bezoekers en zoekmachines snel doorheen je website kunnen zoeken. Meer bezoekers leidt tot een hogere ranking, en een hogere ranking leidt tot meer bezoekers. Breadcrumbs hebben op beide een positief effect.

Tip: lees ook eens ons artikel over link juice

 

Ook online
groeien?

Ontdek hoe jouw website er écht voor staat


    blank
    4.9
    js_loader