SEO Marketing, wat is het en hoe werkt het? - iMedia Bureau

Vraag nu tijdelijk een gratis quickscan aan t.w.v. €139,-

Bekijk
Gratis SEO scan aanvragen
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

SEO Marketing, wat is het en hoe werkt het?

Wil je graag meer te weten komen over SEO Marketing? Ben je opzoek naar informatie om je website hoger in Google te krijgen en meer bezoekers te ontvangen? In dit artikel leggen we je de basis uit van SEO Marketing. Na het lezen van dit artikel ben je op de hoogte van alle basis onderdelen van SEO en zal je voldoende kennis opgedaan hebben om zelf aan de slag te gaan met je website.

SEO marketing
  1. Wat is SEO en waarom is het belangrijk?
  2. Zoekwoordenonderzoek
  3. On-page Zoekmachine optimalisatie
  4. Content & linkbuilding
  5. Technische SEO
  6. SEO dashboards

Wat is SEO en waarom is het belangrijk?

Je hebt vast al eens gehoord van SEO (lees hier Wikipedia’s definitie). Wanneer je als bedrijfseigenaar opzoek gaat naar informatie over SEO Marketing, dan is het waarschijnlijk dat je tegen één of meerdere van onderstaande vragen aanloopt

  • Hoe optimaliseer ik mijn website voor zoekmachines?
  • Hoe vergroot ik de organische zichtbaarheid van mijn website?
  • Welke SEO Marketing technieken zijn goed of slecht voor mijn website?
  • Hoe krijg ik meer bezoekers voor Google op mijn website?

SEO Marketing is een strategie die bedrijven toepassen om hun website hoger te laten ranken in de zoekresultaten van zoekmachines. Dit resulteert in meer bezoekers op de website, wat kan leiden tot meer leads en sales. Doeltreffende SEO Marketing wordt bereikt door de juiste keywords te targetten, je website te optimaliseren voor zoekmachines en door linkbuilding. Linkbuilding is het proces van het aanmaken van links naar je website op andere websites. Dit kan bijvoorbeeld via gastblogs, social media of andere linkbuildingmethodes.

De kunst van SEO Marketing is om de juiste balans te vinden tussen deze verschillende factoren. Wanneer je deze balans weet te vinden, zal je website hoger gaan ranken in de zoekresultaten en zullen er meer bezoekers op je website komen. Dit kan leiden tot meer leads en sales voor je bedrijf.

Maar wat is SEO nu eigenlijk?

SEO staat voor zoekmachine optimalisatie (Search Engine Optimization). Door je website te optimaliseren zorg je voor een betere vindbaarheid in zoekmachines zoals Google. Een betere vindbaarheid resulteert vanzelfsprekend in meer potentiële bezoekers op je website.

Zoekwoordenonderzoek

De eerste stap in SEO Marketing is het bepalen van de doelgroep. Tijdens een zoekwoordenonderzoek bepaal je welke termen voor jou belangrijk zijn, dit noemen we ook wel de zoekwoorden, trefwoorden of keywords. Dit zijn de termen waarop je gaat focussen tijdens het uitvoeren van de SEO optimalisatie. Je wilt dan ook graag hoog ranken op de zoektermen waarop potentiële klanten zoeken.

Bij het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek is het belangrijk dat je rekening houd met de volgende factoren:

  1. Zoekvolume
    Zoekvolume is een belangrijke factor om rekening mee te houden tijdens een zoekwoordenonderzoek. Het zoekvolume geeft een schatting van het aantal mensen die maandelijks op een zoekwoord zoeken. Hoe meer mensen op een bepaalde keyword zoeken, hoe groter de doelgroep die je met een keyword kan bereiken. Wanneer er niemand op een keyword zoekt, dan is het vanzelfsprekend niet verstandig om voor dit keyword te optimaliseren.
  2. Relevantie
    Het is zeer belangrijk om te bepalen of een keyword relevant is voor de doelgroep die je wilt bereiken. Stel jezelf de vraag; waar zou jij op zoeken als je in de schoenen van je potentiële klant stond?Hoe relevanter een zoekwoord is, hoe groter de kans is dat er ook een conversie plaats zal vinden wanneer mensen via de organische zoekresultaten op je website komen.
  3. Moeilijkheidsgraad
    Het is altijd goed om rekening te houden met de concurrentie tijdens het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek. Een zoekwoord met een lage concurrentie zal makkelijker op pagina 1 ranken dan een zoekwoord met een hoge concurrentie. Houd hier dus rekening mee in de verwachtingen die je hebt tijdens het kiezen van de gewenste zoekwoorden.

On-page zoekmachine optimalisatie

Het on-page optimaliseren van je website is erg belangrijk tijdens het uitvoeren van SEO Marketing. On-page optimalisatie is het optimaliseren van je website voor SEO. Je houd hierbij rekening met verschillende factoren. On-page optimalisatie bevat onder andere de volgende belangrijke factoren:

  • De titel van je pagina
  • De beschrijving van je pagina
  • De keyworddichtheid van je pagina
  • De URL van je pagina
  • De interne linkstructuur van je website
  • De snelheid van je website
  • De bruikbaarheid van je website
  • De technische aspecten van je website

Nadat je het zoekwoordenonderzoek hebt uitgevoerd is de volgende stap het implementeren van de gekozen zoekwoorden. Het is de bedoeling dat je voor elke pagina van je website een hoofd zoekwoord kiest. Naast het hoofd zoekwoord kies je de bijbehorende gerelateerde zoekwoorden. Gerelateerde zoekwoorden zijn zoekwoorden die verband houden met het hoofd zoekwoord, maar iets minder concurrerend zijn.

Content & Linkbuilding

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO marketing. Het is het proces van het aanmaken van backlinks naar je website vanuit andere websites. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld gastblogging en het uitwisselen van links met andere websites. Het doel van linkbuilding is om de populariteit van je website te vergroten en ervoor te zorgen dat zoekmachines je website beter kunnen vinden.

Het algoritme van Google is nog steeds voor een groot deel gebaseerd op links. Hoe meer links naar je website leiden, hoe groter de kans is dat je website hoog in de zoekresultaten komt te staan. Daarnaast zorgt linkbuilding ervoor dat je website meer verkeer krijgt, omdat mensen vanuit andere websites naar je website kunnen doorlinken.

Linkbuilding is dus een belangrijk onderdeel van SEO marketing, maar het is wel belangrijk om goed te kijken naar de kwaliteit van de links die je aanmaakt. Het aanmaken van veel lage-kwaliteit links kan namelijk negatieve gevolgen hebben voor je website, omdat Google dit kan zien als spam.

Technische SEO

Een belangrijk onderdeel van SEO is het technisch optimaliseren van je website. Door je website technisch optimaal in te richten, zorg je ervoor dat je website beter geïndexeerd wordt door zoekmachines. Dit betekent dat je website hoger in de zoekresultaten komt te staan, waardoor je meer bezoekers naar je website krijgt.

Door gebruik te maken van Google Pagespeed kan je vrij eenvoudig de verbeterpunten van je website inzien. Wanneer je deze verbeterpunten aanpakt, zal dit een positief effect kunnen hebben op de rankings in Google. Veel voorkomende technische verbeterpunten zijn:

  • Minimaliseer het aantal HTTP-verzoeken
  • Verklein de grootte van je CSS- en JavaScript-bestanden
  • Minimaliseer het aantal afbeeldingen op je website
  • Gebruik gzip-compressie om je HTML-bestanden te comprimeren
  • Snelheid van je server verbeteren

Het is daarnaast erg belangrijk om je website zo goed als mogelijk te optimaliseren voor mobiele website bezoekers. Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone of tablet om online te gaan. Als je website niet optimaal is voor mobiele bezoekers, zullen zij sneller afhaken en je website verlaten. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat je website optimaal is voor mobiele bezoekers:

  • Zorg ervoor dat je website snel laadt op mobiele apparaten
  • Maak je website responsive, zodat deze zich aanpast aan het scherm van de bezoeker
  • Gebruik een simpele en overzichtelijke navigatie
  • Zorg ervoor dat je website eenvoudig te lezen is op een mobiel scherm

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om hulp in te schakelen van een SEO-expert of webdeveloper. Zij kunnen je helpen met het technisch optimaliseren van je website en het verbeteren van je website voor mobiele bezoekers.

SEO dashboards

Om een goed overzicht te krijgen van de resultaten van SEO marketing, is het mogelijk om gebruik te maken van een SEO Dashboard.

Aan de hand van diverse zoektermen en metingen, krijg je een overzicht van de huidige positie in de zoekresultaten. Een van de meest bekende SEO tools is Ahrefs. Ahrefs is een SEO tool waarmee je de huidige positie in de zoekresultaten kunt bepalen. Ahrefs heeft verschillende functies zoals een backlink checker, een rank tracker en een site explorer.

site explorer seo marketing 101

Backlink checker

De backlink checker van Ahrefs geeft inzicht in de backlinks die naar jouw website of een andere website toegevoegd zijn. Een backlink is een link die vanuit een andere website naar jouw website leidt.

Rank tracker

De rank tracker van Ahrefs geeft inzicht in de organische zoekresultaten van jouw website in Google. Met de rank tracker kun je de positie van je website in de zoekresultaten live volgen.

Site explorer

Met de site explorer inzoomen op de data van een website. De site explorer geeft inzicht in de organische zoekresultaten, de backlinks, de social shares en de traffic van een website.

Ook online
groeien?

Ontdek hoe jouw website er écht voor staat


    blank
    4.9
    js_loader