Linkbuilding: lees hier alles over linkbuilding in 2023

Vraag nu tijdelijk een gratis quickscan aan t.w.v. €139,-

Bekijk
Gratis SEO scan aanvragen
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Linkbuilding

Alles wat je over linkbuilding moet weten in 2023

Indien je jezelf een klein beetje verdiept hebt in SEO optimalisatie dan heb je vast al eens van linkbuilding gehoord. Van de ruim 200+ ranking factoren die invloed hebben op de zoekresultaten en de positie van jouw website in de zoekresultaten is linkbuilding een van de meest bekendste en besproken factoren. Tegenwoordig is er echter wel een hoop veranderd en weten we dat het hebben van alleen heel veel links naar je website niet voldoende is om hoog te scoren in Google. Kwaliteit van de link is enorm belangrijk geworden. We weten tegenwoordig dat het hebben van goede en vooral kwalitatieve backlinks (kwaliteit boven kwantiteit) één van de top 3 ranking factoren is, dit gegeven is door Google zelf bevestigd tijdens een Q&A.

1. Wat is linkbuilding?

Kort gezegd is linkbuilding het verkrijgen van links naar jouw website vanaf externe websites. Het doel hiervan is een hogere waardering krijgen in zoekmachines zoals Google en daarmee uiteraard hoger te ranken in de zoekresultaten met zoektermen.

Op basis van onder andere backlinks bepaald Google de relevantie en autoriteit van een website. De uiteindelijke relevantie en autoriteit van een website wordt bepaald door een algoritme, op de kennis pagina van Google zelf onderstreept Google het belang van backlinks om de relevantie en autoriteit te bepalen. De afgelopen jaren is de wijze waarop backlinks worden gewaardeerd en het effect hiervan enorm veranderd. Daar het vroeger vooral de kwantiteit doorslaggevend was, is de kwaliteit van een backlink nu ondertussen vele malen belangrijker geworden.

We kunnen uit al deze informatie concluderen dat linkbuilding anno 2022 nog steeds een enorm belangrijke ranking factor is. Linkbuilden helpt om de positie van jouw website in zoekmachines te verbeteren. Dit in combinatie met goede content en technisch goed geoptimaliseerde landingpagina’s zijn een goede basis om te stijgen in zoekmachines zoals Google.

2. De verschillende manieren van linkbuilding

Linkbuilding kan op veel verschillende manieren. Er zijn een aantal white hat-methoden, zoals het aanvragen van een link vanaf een relevante website of het schrijven van gastblogs. Daarnaast zijn er ook een aantal zwarte hat-methoden, zoals het kopen van links of het plaatsen van links op nep- of linkfarmsites. Het is belangrijk om te weten dat Google strafpunten uitdeelt wanneer je gebruik maakt van zwarte hat-methoden. Dit kan leiden tot een lagere waardering en uiteindelijk een slechtere positie in de zoekresultaten.

3. Do’s and dont’s

Houd rekening met de volgende punten bij het opzetten van een linkbuilding-campagne:

  • Doe linkbuilding alleen op een natuurlijke manier. Koop nooit links of maak gebruik van andere zwarte hat-methoden. Dit kan leiden tot strafpunten van Google en een lagere waardering.
  • Zorg ervoor dat de links die je verkrijgt van hoge kwaliteit zijn. Een link vanaf een relevante, hoogwaardige website is veel waardevoller dan een link vanaf een minder relevante of minder waardevolle website.
  • Focus je niet alleen op de kwantiteit, maar ook op de kwaliteit van de links. Een link vanaf een relevante, hoogwaardige website is veel waardevoller dan een link vanaf een minder relevante of minder waardevolle website.
  • Zorg ervoor dat de links die je verkrijgt van hoge kwaliteit zijn.

4. Strategie

Om ervoor te zorgen dat je website hoog scoort in de zoekresultaten is het belangrijk om een goede mix van verschillende soorten links te verkrijgen. Denk hierbij aan links vanaf relevante en hoogwaardige websites, maar ook aan links vanaf sociale andere externe websites. Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig nieuwe links toe te voegen, zodat je website relevant blijft voor zoekmachines.

5. Veelgestelde vragen

Hoe kan ik het beste links verkrijgen?

Door een mix van verschillende linkbuilding-methoden toe te passen, zoals het aanvragen van links, het schrijven van gastblogs of het plaatsen van links op social media.

Hoe weet ik of een link relevant is?

Door de website te controleren op relevantie. Kijk hierbij bijvoorbeeld naar de inhoud van de website, de doelgroep en het aantal bezoekers.

Ook online
groeien?

Ontdek hoe jouw website er écht voor staat


    blank
    4.9
    js_loader